Gedragstherapie

Op deze pagina kun je informatie vinden over gedragstherapie voor je dier, voor wie gedragstherapie geschikt is, de mogelijkheden die ik bied en de daaraan verbonden kosten.

Ik heb ruim 15 jaar ervaring met gedragstherapie. In die tijd heb ik gemerkt dat sommige mensen het lastig vinden om een gedragstherapeut in te schakelen. Omdat ze vinden dat ze daarmee toegeven dat ze het zelf niet kunnen oplossen. Ik draai dit liever om: je schakelt een gedragstherapeut juist in om samen met een professional de situatie wél op te lossen.

Het is vaak een opluchting om te horen dat:
• Je niet de enige of eerste bent die dit probleem met zijn dier heeft (hoewel ik hier soms toch nog verrast wordt!)
• Het meeste probleemgedrag heel goed op te lossen of ten minste bij te sturen is
• Het probleemgedrag nooit “alleen maar door de eigenaar wordt veroorzaakt”

Ik ga altijd uit van goede intenties van jou als eigenaar, hierdoor kan ik een feitelijke analyse maken van het ontstaan van problemen zonder te oordelen.

Gedragstherapie is niet bedoelt als snelle oplossing maar een oplossing voor de lange termijn. Je zult dus zelf ook met het gedrag aan de gang moeten, uiteraard met advies, hulp en begeleiding. Meestal bestaat de oplossing uit een gedeelte management (organisatie van de omgeving) en een gedeelte training.

Ik houd in de gedragstherapie rekening met zowel het welzijn van het dier als ook het welzijn van jou als eigenaar. Daarnaast moeten oplossingen natuurlijk ook verantwoord zijn richting de omgeving. Ik werk op een beloningsgerichte, diervriendelijke manier. Niet enkel uit idealisme, maar ook omdat ik uit wetenschappelijk onderzoek én uit eigen ervaring weet dat dit de beste, veiligste en effectiefste manier is om aan een duurzame oplossing van probleemgedrag te werken.