Introductie

Ruim 25 jaar geleden ben ik actief geworden met het trainen van honden. Tegenwoordig ben ik docent diergedrag, gedragstherapeut, instructeur en trainer. Ik heb mijn opleidingen gevolgd aan diverse instellingen in Nederland en België, aangevuld met cursussen in Engeland.

Gedragstherapie
Mijn interesse voor de gedragstherapie van honden is ontstaan nadat ik zelf met een van mijn honden tegen problemen aanliep. Hierbij ontdekte ik hoeveel er te leren is over het gedrag van honden en de interactie tussen mens en dier. Ik haal mijn energie uit het mensen helpen hun hond beter te begrijpen zodat ze op een prettige manier kunnen samenleven. Sinds het behalen van mijn diploma gedragstherapeut in 1999, ben ik actief als gedragstherapeut voor honden.

Annorlunda
Annorlunda is het Kynologisch Kenniscentrum waar ik samen met Monique Bladder leiding aan geef. Bij Annorlunda leiden wij, samen met ons team van gastdocenten, zowel kynologisch instucteurs als gedragstherapeuten op. Kijk voor meer informatie op de website van Annorlunda.

Postgraduaat Toegepast Diergedrag
In 2009 heb ik de postgraduaat opleiding Toegepast Diergedrag aan de KaHo Sint-Lieven in België succesvol afgerond. Dit is een 2-jarige wetenschappelijke opleiding tot diergedragstherapeut. Ik heb deze opleiding gevolgd omdat ik graag dieper wou duiken in de wetenschappelijke kant van het diergedrag. Sinds het behalen van mijn postgraduaat Toegepast Diergedrag kun je ook bij mij terecht voor gedragsproblemen bij katten en paarden.

BAT
BAT staat voor Behavior Adjustment Training en is een perfecte manier om reactieve honden te leren om met hun omgeving om te gaan. In 2013 heb ik een seminar gevolgd van Grisha Stewart, de grondlegger van BAT en in 2014 heb ik de instructeurscursus afgerond. Sinds najaar 2014 ben ik 1 van de 6 CBATI’s (Gecertificeerd BAT instructeur) in Nederland. Samen met Monique Bladder geef ik BAT cursussen voor reactieve honden op diverse locaties.

SATS
Als trainer ben ik gecertificeerd door Kayce Cover, grondlegger van de Syn Alia Training Systems (SATS). SATS is een geheel nieuwe manier van omgaan met en trainen van dieren waarmee spectaculaire resultaten worden geboekt. In 2005 introduceerde ik SATS in Nederland door het organiseren van een seminar met Kayce Cover. Sinds 2004 ben ik met succes zelf actief met SATS bij allerlei diersoorten waaronder honden, katten, paarden en dassen. Daarnaast geef ik lezingen, cursussen en workshops over SATS.

Docentschap
Sinds 10 jaar ben ik als docent aan het werk op Helicon MBO Nijmegen bij de opleiding Dier, Gedrag en Ondernemen. Hier verzorg ik de lessen diergedrag en diertraining. Ik heb mijn tweedegraads bevoegdheid gehaald aan STOAS Vilentum Hogeschool. Naast docent bij Helicon MBO Nijmegen verzorg ik diverse gastlessen bij opleidingen in Nederland en België.
Ik ben docent geworden omdat ik het leuk vind om mensen iets te leren over diergedrag en training. Dierenwelzijn vind ik erg belangrijk en docentschap is een perfecte manier om de nieuwe generatie van dierprofessionals de kennis en vaardigheden mee te geven om dierenwelzijn te vergroten.